carVertical

Nova bezbednosna funkcija carVertical izveštaja – izbegni opasna vozila

Renata Liubertaitė

Renata Liubertaitė

Nisu svi automobili jednako sigurni i pouzdani, i zato je bezbednosna provera ključna prilikom kupovine automobila. Ali koliko nas u praksi to i radi?

S velikim zadovoljstvom predstavljamo novu funkciju u našem izveštaju – Bezbednost. Pored ostalih važnih podataka, korisnici sada mogu lako da pristupe informacijama o bezbednosti vozila, uključujući ocene bezbednosti i opozive, na jednom mestu.

Ovaj dodatak će pomoći kupcima polovnih automobila da procene bezbednost vozila i donesu pametniju odluku o kupovini.

Potrebna ti je pomoć oko kupovije polovnjaka?

Unesi VIN kod da saznaš više o bilo kom vozilu!

Preuzmi izveštaj

Predstavljamo funkciju Bezbednost u carVertical izveštajima

Od sada će carVertical izveštaji o istoriji vozila sadržati odeljak Bezbednost ako su dostupne informacije o bezbednosti vozila. Ova nova funkcija:

  • omogućava brzu proveru ocenu bezbednosti automobila i
  • pruža više informacija o registrovanim opozivima automobila
Odjeljak o sigurnosti u carVertical izvještaju o istoriji vozila

Ocene bezbednosti

U zavisnosti od lokacije, izveštaj o istoriji vozila sadrži ocene bezbednosti iz jednog od tri glavna programa za procenu bezbednosti automobila: NHTSA, Euro NCAP ili ANCAP.

NHTSA sigurnosne ocjene u izvješću carVertical

Ovo su delovi ocene bezbednosti:

  • Opšta ocena bezbednosti vozila (od 1 do 5 zvezdica)
  • Objašnjenje ocene
  • Rezultati konkretnih testiranih područja (u procentima (Euro NCAP i ANCAP) ili zvezdicama (NHTSA))
Euro NCAP sigurnosne ocjene u carVertical izvještaju

Ocene bezbednosti pružaju više informacija o sposobnosti vozila da zaštiti putnike u različitim situacijama radi bolje procene efikasnosti njegovih bezbednosnih karakteristika, kao što su vazdušni jastuci, sigurnosni pojasevi i napredni sistemi za pomoć vozaču (ADAS).

Zahvaljujući ovim informacijama možeš izabrati automobile sa višim bezbednosnim standardima i tako smanjiti rizik od povreda ili čak smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Bezbednosni opozivi

Aktivno opoziv automobila u odjeljku Sigurnost

Pored toga, u odeljku Bezbednost biće navedene informacije o bezbednosnim opozivima automobila, ukoliko ih ima. Pored svakog opoziva se nalazi njegov status (Aktivan, Rešen ili Nepoznat) i druge dostupne informacije, kao što su datum objave, broj opoziva, rizik i slično.

Neki opozivi mogu sadržati i detaljnije objašnjenje kvara kako bi bilo jasnije o čemu se radi.

Sveobuhvatan opis opoziva automobila

Ovo upozorenje je ključno za bezbednost, jer vlasnici polovnih automobila nisu uvek svesni opoziva koji se odnose na njihova vozila.

Ovo se najčešće događa jer proizvođači šalju samo jedno obaveštenje o opozivu vozila, i to trenutnom vlasniku. Zbog faktora kao što su kupovina polovnog automobila ili nedovoljno praćenje vesti iz automobilske industrije, možda uopšte i ne znaš da je automobil koji trenutno koristiš ili koji ćeš tek kupiti opasan za vožnju.

Tražiš pouzdan auto?

Dobro održavan i neoštećen automobil je najpouzdaniji! Proveri bilo koji VIN kod da bi bio siguran da ne kupuješ krntiju:

Ako vozilo ima nisku ocenu bezbednosti ili je opozvano zbog visokog bezbednosnog rizika, a popravke nisu odmah dostupne, najbolje je razmotriti druge opcije.

Šta predstavljaju i kako se određuju bezbednosne ocene automobila?

Ocena bezbednosti automobila pokazuje koliko je vozilo sigurno za putnike u vanrednim situacijama (npr. sudarima). Određuje se na osnovu niza međunarodno priznatih testova sudara i bezbednosnih provera koje sprovode nezavisne organizacije ili državni organi, kao što su:

  • Nacionalna administracija za bezbednost puteva u SAD – NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) i Osiguravajući institut za bezbednost autoputeva – IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) u SAD.
  • Evropski program za procenu novih i polovnih vozila – Euro NCAP (Euro New Car Assessment Programme)
  • Australijski program za procenu novih vozila – ANCAP (Australian New Car Assessment Programme), kao i druge regionalne ili državne agencije širom sveta.

Ključna područja procene

Budući da sve ove organizacije deluju u različitim regijama, mogu postojati određene razlike u konkretnim testovima koji se sprovode i kriterijumima koji se koriste.

NHTSA

NHTSA koristi program sa ocenom bezbednosti od 5 zvezdica. Agencija proverava kako se automobili ponašaju pri frontalnom i bočnom sudaru i prevrtanju, jer se takve nesreće najčešće događaju.

Ukupni rezultat vozila uzima u obzir mogućnost za povredu u ovim nesrećama.

Euro NCAP

Euro NCAP ocene takođe koriste sistem sa pet zvezdica, a ocena se određuje na osnovu procene sledeća četiri područja:

  • Zaštita odraslih putnika (za vozača i suvozača), određuje se na osnovu frontalnog i bočnog udara, kao i testova opterećenja vratnog dela kičme.
  • Zaštita dece u vozilu, određuje se testiranjem efikasnosti sigurnosnih sistema za decu.
  • Ugroženi učesnici u saobraćaju, određuje se testiranjem koliko dobro vozila štite ugrožene učesnike u saobraćaju – pešake i bicikliste – s kojima bi moglo doći do sudara.
  • Pomoć pri vožnji, određuje se na osnovu procene tehnologija za pomoć vozaču i izbegavanje sudara.

Petostepena skala ocenjivanja je uvedena da bi se povećala fleksibilnost prethodnog sistema ocenjivanja, ali uglavnom se može videti i ukupan i pojedinačni rezultat za navedena područja.

ANCAP

ANCAP ocene uglavnom su usklađene sa ocenama evropskog pandana organizacije, Euro NCAP. Ukupna ocena se takođe utvrđuje na osnovu sudara i procena bezbednosti ugrađenih sigurnosnih sistema.

U nekim slučajevima, ANCAP može prilagoditi određene aspekte kako bi bolje odgovarali tržištima Australije i Novog Zelanda.

Šta je opoziv automobila i zašto je važan?

Opoziv automobila je proces koji se pokreće da bi se otklonili bezbednosni nedostaci pronađeni u vozilima koja su već prodata potrošačima. To može biti bilo šta, od neispravnog radija do problema sa delovima motora.

Proces pokretanja opoziva automobila neznatno se razlikuje u zavisnosti od regiona. Iako opoziv automobila obično pokreću proizvođači, nadležni organi (kao što su NHTSA ili Evropska komisija) mogu takođe pokrenuti opoziv nakon prijema više prijava o istom bezbednosnom problemu.

Sve u svemu, opoziv automobila je od presudnog značaja za bezbednost i pouzdanost vozila na putu. Brzo postupanje po objavljenom opozivu može doprineti sprečavanju nesreća i povreda uzrokovanih otkrivenim nedostacima.

Česta pitanja



Renata Liubertaitė

Autor članka:

Renata Liubertaitė

Renata je pisac sa preko 8 godina iskustva u izdavaštvu, marketingu i SaaS kompanijama. Pisanje u različitim oblastima i pokrivanje visoko tehničkih tema naučilo ju je da složene stvari pretvori u nešto što svako može da razume. Kada ne piše za carVertical, voli ''uradi sam'' projekte i opuštajuće vožnje biciklom.